Preguntes Freqüents


Com puc obtenir l'abonament gratuït per a residents ?
1) Entra al web www.transports.ad amb el certificat digital del Govern i segueix les instruccions per obtenir el número RFID associat al teu NIA (últimes 7 xifres del número identificatiu de la CASS).

ATENCIÓ: El número RFID que et permet obtenir l'abonament gratuït no serà actiu fins que hagi passat un mínim d'una hora des que s'ha rebut el correu electrònic de confirmació del Govern.

2) Desplega el menú de l'app i entra a Configuracions > Configuracions del bitllet > Enllaç abonament permanent.

3) Introdueix el teu NIA i el número RFID que hauràs obtingut del Govern.

Una vegada validada la vinculació, trobaràs el teu abonament permanent a Els meus bitllets.

 

Què és Mou-te ?
Mou-te és el servei de mobilitat sostenible a Andorra. Es tracta d’una Plataforma de Transport Intermodal, és a dir que proposa diverses opcions de transport per anar d’un punt A fins a un punt B. És una aplicació viva i que s’anirà ampliant en futures actualitzacions.

Inclourà progressivament el servei de Busos Nacional, el servei de bicicletes compartides Cicland, el servei de recàrrega de vehicles elèctrics a la via pública i els aparcaments amb barrera i en zona blava dels Comuns adscrits al projecte. Podràs utilitzar i combinar tots aquests serveis i pagar-los directament en línia amb el teu telèfon.

 

Com funciona l’aplicació Mou-te ?
Selecciona el teu punt de partida (A) i el teu punt d’arribada (B) entrant les adreces on vols accedir o simplement clicant a sobre del mapa d’Andorra en els llocs precisos. Mou-te calcularà totes les opcions possibles i et proposarà les que millor responen als teus criteris. Pots canviar l’hora de sortida i fins i tot fixar l’hora d’arribada volguda i que l’app calculi la teva hora de sortida si vols arribar amb temps.

Escull el viatge que et sembli més adient i veuràs el detall d’aquest, com per exemple, les parades de bus on has de pujar, baixar o fer transbordament i els costos associats al viatge en qüestió. Si autoritzes Mou-te a geolocalitzar-te, podràs utilitzar la teva posició actual com a punt de partida.

Mou-te també proporciona informació en temps real com ara els retards dels busos, la capacitat dels aparcaments, la disponibilitat dels carregadors de vehicles elèctrics, la ubicació i disponibilitat de les estacions de Cicland, etc...

 

Què he de fer per crear el meu compte Mou-te i per a què serveix?
Identificar-vos amb el vostre compte de Mou-te us permet sobretot fer compres des de l'aplicació.
Per crear un compte ho podeu fer des del menú general "Configuracions"> "Configuracions de bitllets"> "Iniciar sessió"> "Registrar-se gratuïtament".

És important que valideu el correu electrònic que rebreu a l’adreça vinculada al compte en un termini de tres dies (verifiqueu que el correu no estigui classificat com a “spam”). Si no ho feu, el compte es bloquejarà automàticament.

 

Mou-te envia les meves dades de localització en algun servidor?
No. En cas de tenir activades les dades de geolocalització, Mou-te et podrà guiar molt millor durant el teu viatge. No obstant això, aquestes dades s’utilitzen localment dins de l’app i no s’envia el detall dels moviments al servidor. Només es guarden en la memòria del telèfon els històrics de recerca per a facilitar-ne la introducció en futurs viatges.

 

Mou-te guarda les dades de la meva targeta de pagament?
No. Les dades de la targeta no s’emmagatzemen dins de l'app, les guarda el proveïdor de serveis de pagament (PSP) que proveeix als bancs d’Andorra. El PSP guarda les dades encriptades si ho desitges per a no haver d’entrar-les a cada pagament que efectuïs (pagament one click) però no estan ni al teu mòbil ni al cloud de Mou-te.

 

Què he de fer per poder comprar tiquets de bus?
En primer lloc, heu de crear un compte de Mou-te, seguint les indicacions de l’apartat anterior. Una vegada hagueu creat el compte, hi haureu de vincular un mètode de pagament. Per fer-ho, aneu al menú general "Configuracions"> "Configuracions de bitllets"> "Mètode de pagament" i escolliu el tipus de targeta de crèdit a vincular (VISA o Mastercard habitualment).

Arribareu a un terminal de venda virtual on haureu d'introduir les dades de la targeta per un pagament de 0 €. Aquestes dades es conservaran de forma segura en la plataforma de pagament del banc perquè no les hagueu d'introduir cada vegada per fer compres amb el vostre usuari Mou-te.

Per fer la compra del tiquet, podeu fer-ho des de la pestanya 'Horari' on podreu triar un itinerari del punt A al punt B i triar una proposta de recorregut i compra dels tiquets necessaris, o des de la secció “Bitllets”>”Comprar bitllets”.

 

He comprat un tiquet de bus, però no el veig. Què ha passat?
Una vegada informat un mètode de pagament vinculat al vostre usuari de Mou_t_b, podeu fer compres. A causa dels diferents mètodes de seguretat implementats per cada banc, és possible que s'obri el Terminal de venda virtual per informar un segon codi (fix o dinàmic enviat per SMS al vostre telèfon).

Per finalitzar el pagament correctament i descarregar efectivament el bitllet, és important acabar tot el procés del terminal de venda, fins a clicar el botó "Continuar". Si no us apareix el bitllet comprat, pot ser que el procés de venda no s’hagi finalitzat correctament.

 

Com puc comprar "crèdits" de bus?
Els "crèdits" serveixen per comprar posteriorment "bitllets simples" de l’autobús nacional, a un preu més competitiu. Per comprar "crèdits" heu d’anar a la secció "Bitllets" > Comprar bitllets > Recàrrega de crèdits i seleccionar el nombre de crèdits que voleu (10, 20, 30 o 40). Una vegada hagueu finalitzat la compra, podreu consultar el saldo de "crèdits" disponibles a "Bitllets" > "Crèdits". És important tenir en compte que els “crèdits” només es poden utilitzar per adquirir “bitllets simples” de zona 1, 2, 3 o 4 de l’autobús nacional. No serveixen ni per comprar abonaments ni per a cap altre servei.


Com puc fer us dels "crèdits" de bus?
Els crèdits s’han de bescanviar per bitllets senzills. Es pot fer directament des de "Bitllets" > "Comprar Bitllets" ; o des de la proposta al fer una recerca de ruta. Després d'indicar el tipus de bitllet i "continuar al cistell de la compra", heu de seleccionar el mètode de pagament (on per defecte hi ha la targeta de crèdit) i triar “Crèdits” (hi veureu el nombre de crèdit disponibles que teniu). Una vegada validada la compra, rebreu el bitllet del bus nacional, i el saldo de crèdits s’actualitzarà.

 

Quina diferència hi ha entre Mou-te i d’altres serveis com Google Maps? 
A diferència d’altres serveis gratuïts d’Internet, l’objectiu de Mou-te és permetre trobar el millor trajecte tenint en compte els diferents mitjans de transport, canviant entre ells durant el viatge. Es disposa de la informació també de les bicicletes elèctriques, la seva disponibilitat en cada una de les estacions, la informació de la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics, i la d’alguns aparcaments. D’aquí el concepte d’intermodal, ja que Mou-te proposa les millors combinacions de mitjans de transport públic, per poder moure’s per Andorra. A més a més, també a diferència d’altres eines d’Internet, Mou-te permet fer compres des de la mateixa APP, per exemple per comprar el bitllet de bus.

 

Que vol dir el “+/- numero“ darrere l’arribada del meu bus a la parada?
Inicialment al calcular un viatge, es fan servir els horaris teòrics de les diferents línies dels autobusos nacionals. Ara bé, una vegada el bus està realment en trajecte, la plataforma actualitza l’hora d’arribada a cada parada en funció del seu desplaçament real. Per tant un “-“ indica els minuts que el bus està en avança respecte al seu horari teòric; i un “+” indica un retard.

 

Com consultar i actualitzar el temps real de les dades d'arribada a la parada del bus amb Mou-te?
L'aplicació s'actualitza cada 30 segons de manera automàtica. Els horaris que no tenen cap indicador al costat, ni més ni menys ni un zero, l'aplicació no està rebent la informació del vehicle. 

 

Perquè no trobo una adreça o una botiga a l’app Mou-te?
Tant el carrerer com la ubicació de les botigues d’Andorra de la nostra aplicació utilitzen dades lliures de drets (Open Street Maps). Anirem incrementant la quantitat i qualitat d’aquestes dades amb el temps.

 

Quina és l’evolució prevista per l’app Mou-te?
La nova versió de Mou-te és l'evolució de Mou_t_b. Aquest canvi s'ha fet per passar d'una aplicació que s'identificava eminentment amb el sistema nacional d'autobusos, per passar a una app que vol esdevenir la referència al país de la mobilitat sostenible. A nivell tècnic alguns dels canvis que s'han implementat en la darrera versió del gener del 2024 són el fet de comptar amb un menú simplificat, amb un nou accés directe al mapa de serveis on es poden veure ràpidament totes les integracions: línies i parades del transport públic, aparcaments, estacions Cicland, carregadors públics per a vehicles elèctrics, etc. El planificador d’itineraris, que ara té un botó destacat al mapa i inclou noves opcions intermodals, és a dir, que aprofiten els algoritmes de la plataforma per combinar en un itinerari diferents modalitats de transport, com el “park&ride” i el “bike&ride”. En concret aquestes opcions combinen els aparcaments públics o les bicicletes de Cicland amb les diferents línies d’autobús per calcular els trajectes. També, com s'ha dit en un apartat anterior, s'ha inclòs el refresc automàtic dels horaris i els temps de pas dels autobusos.