La cogeneració de Soldeu, la Comella i el Pas de la Casa permetrà reduir les emissions en més de 10.000 tones de CO2

La cogeneració de Soldeu, la Comella i el Pas de la Casa permetrà reduir les emissions en més de 10.000 tones de CO2

Presentació de la nova societat Capçalera d'infraestructures energètiques a la Comissió legislativa de Medi Ambient.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, ha presentat aquest dimecres la nova societat Capçalera d’Infraestructures energètiques a la Comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient. La ministra ha estat acompanyada del director general de FEDA, Albert Moles, i de la directora de Planificació estratègica financera, Eva Iglesias, que han aportat els detalls dels diferents projectes engegats, el model de negoci de la societat i les projeccions financeres.
Durant la compareixença, Calvó ha assenyalat que la creació de la societat Capçalera d’infraestructures energètiques s’emmarca en l’aprovació de la Llei de FEDA del 2016, que va preveure la creació de societats filials que puguin assumir activitats no reservades a FEDA. A més, l’aposta pels projectes de cogeneració respon a la voluntat de l’entitat d’apostar per iniciatives que aportin valor afegit al país i que alhora contribueixin a assolir els objectius de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic.
El director general de FEDA, Albert Moles, ha explicat que es va decidir apostar per la cogeneració pels avantatges que aporta per al país, com la diversificació de les fonts d’energia; la contribució mediambiental per la reducció d’emissions de CO2, i l’oferta d’un nou servei confortable i de qualitat per als clients. De fet, tal com ha indicat la ministra, gràcies als tres projectes de cogeneració (Soldeu, la Comella i el Pas de la Casa) es podran reduir les emissions del país en fins a 10.200 tones de CO2/any. A més, la producció d’electricitat serà de prop de 28,5 GWh/any i la d’energia tèrmica de 48,5 GWh/any, el que equival a prop del 6% de la demanda elèctrica i prop del 10% de la demanda tèrmica del país.
Així doncs, el 2016 es va inaugurar la primera central de cogeneració i xarxa de calor a Soldeu, que a dia d’avui dona servei a 21 clients de Soldeu i el Tarter, i actualment s’està construint la xarxa de calor d’Andorra la Vella, que parteix del Centre de tractament de residus i n’aprofita la calor residual. A més, s’està iniciant un tercer projecte de cogeneració al Pas de la Casa.
Amb la creació de la societat Capçalera d’infraestructures energètiques, els dos projectes que ja estan en marxa s’han traspassat a aquesta filial participada en el 100% per FEDA, i que ha recuperat la marca FEDA Ecoterm.
La directora de Planificació estratègica financera de FEDA, Eva Iglesias, ha explicat el model de negoci de la nova societat, que assumeix principalment les activitats de transformació i de distribució i comercialització de la calor al client final. La matriu de FEDA, per la seva banda, continua assumint les activitats de compra de gas majorista, de compravenda d’energia a l’engròs i de distribució de l’electricitat al client final.
Iglesias ha presentat també les projeccions financeres de la nova societat Capçalera d’infraestructures energètiques i de cada un dels dos projectes que assumeix actualment. Així, ha recordat que amb infraestructures energètiques s’acostuma a treballar amb projectes a llarg termini, ja que la vida útil és llarga i per tant el període d’amortització també. Concretament, ha explicat que s’ha previst una rendibilitat de la societat del 5,5% a 25 anys, i ha detallat també que a partir de l’any 2034 es preveu haver recuperat completament les inversions destinades a aquests projectes.