FEDA elabora un full de ruta per invertir en renovables i compta amb el suport d’EDF per maximitzar-ne el rendiment

El president d’EDF, Jean-Bernard Lévy, ha visitat aquest divendres Andorra i la seu de FEDA en el marc de les bones relacions entre Andorra i França i entre les dues entitats. Durant la seva visita Lévy s’ha reunit amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i ha mostrat el seu suport a la transició energètica que està impulsant el Govern de la mà de FEDA.

Durant la reunió entre les dues delegacions, s’han explorat noves vies de col·laboració al tomb del nou model energètic més sostenible en què creuen les dues societats. FEDA ha exposat la seva voluntat d’apostar per infraestructures renovables a curt termini i EDF ha ofert el seu suport per analitzar la millor manera d’integrar nova energia d’origen renovable a la xarxa elèctrica de FEDA maximitzant-ne el seu rendiment.

FEDA i EDF mantenen una estreta col·laboració en diversos àmbits des de fa més de 30 anys, i en aquest context, el passat mes de febrer el Govern i EDF van signar un acord marc per comptar amb l’acompanyament d’EDF en el procés de transició energètica d’Andorra. De fet, Lévy ha volgut reconèixer especialment els avenços que ha fet Andorra en els darrers anys en transició energètica i en la lluita contra el canvi climàtic.

En aquest sentit, i d’acord al que preveu la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, Andorra ha d’augmentar la producció elèctrica nacional al 2030 fins al 33% de la demanda, i fer-ho principalment amb fonts d’origen renovable. Per contribuir-hi, FEDA s’ha marcat l’objectiu d’invertir a curt termini en noves infraestructures de producció d’energia renovable, i està treballant per elaborar el full de ruta que prioritzi les inversions més convenients per al país i per a la xarxa elèctrica.

Calvó ha recordat que tot i la dependència de l’exterior, Andorra té la sort de comptar la central hidràulica d’Engolasters que proporciona al voltant del 82% de l’energia elèctrica que és produeix al país, i que és 100% d’origen renovable. Així, l’objectiu és que les energies renovables continuïn sent el pilar del model energètic del país.

L’estudi de les diferents possibilitats ha de tenir en compte també la integració de les noves energies a la xarxa elèctrica per maximitzar la capacitat d’Andorra de cobrir la demanda amb energies renovables. Així, cal tenir analitzar els horaris i estacionalitat de la producció, l’emmagatzematge necessari i les fluctuacions que es puguin ocasionar, entre d’altres. A més, aquest estudi servirà per preveure també la integració de les produccions que puguin fer els privats, i que es fomenten des del Govern.

Per fer aquest anàlisi, FEDA comptarà amb el suport d’EDF, que com a primera empresa francesa del sector, i gràcies a la seva àmplia trajectòria, pot orientar FEDA per maximitzar el rendiment de les inversions que es duguin a terme.

De fet, FEDA i EDF ja mantenen una estreta col·laboració en el camp de l’energia hidràulica, des de fa una trentena d’anys. En aquest marc, el director general de FEDA, Albert Moles, i el director d’Hydro Sud-Oest d’EDF, Frank Darthou, han signat avui mateix una acord d’intencions per renovar la col·laboració existent entre les dues empreses en matèria d’energia hidràulica. L’acord s’inscriu en la col·laboració que es va iniciar fa 30 anys per promoure el desenvolupament de l’energia hidràulica i de les energies renovables. Aquesta col·laboració s’amplia i abasteix àmbits com el suport per al funcionament i manteniment de la central, el suport en la gestió de projectes de manteniment o substitució de materials, el desenvolupament de noves infraestructures hidràuliques, la formació del personal de FEDA i qualsevol cooperació d’interès comú.

Amb motiu d'aquesta primera visita del president d’EDF, Jean-Bernard Lévy, a Andorra, ha participat en una reunió amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, acompanyada del delegat regional d’EDF, Gilles Capy i el director general de FEDA, Albert Moles. Posteriorment, també han participat en una reunió de treball amb delegacions formades per directors d’EDF, del Ministeri de Medi Ambient i de FEDA.

Durant aquestes dues reunions, s’han tractat diverses vies  de col·laboració que hi ha obertes actualment entre les dues empreses. Especialment s’han tractat les negociacions per a la formalització de l’entrada de la filial d’EDF, Dalkia, al capital de la filial de FEDA, Capçalera d’infraestructures energètiques.

En aquest sentit, Moles ha assenyalat que des del febrer del 2019 FEDA i Dalkia han fet diversos passos cap a una col·laboració estreta en el desenvolupament de xarxes de calor. Així, hi ha hagut un treball eficient amb molts punts comuns, tant en temes tècnics com econòmics. Les dues empreses han expressat la seva satisfacció per la qualitat de les relacions mantingudes, fet que els permet abordar els propers passos amb confiança.