Com estalviar electricitat?

Com estalviar electricitat?

⏳ 3 minuts de lectura

Índex

  1. Per què cal estalviar electricitat?
  2. De quines maneres es pot estalviar electricitat?
  3. Els vampirs de l’energia
  4. Com estalviar electricitat: en resum

Per què cal estalviar electricitat?

Cada vegada som més conscients que s'ha de fomentar i sobretot aplicar l’estalvi energètic. Però a banda de saber que és necessari, saps per què ho és? D’una banda lluitem contra el canvi climàtic, perquè emetem menys gasos amb efecte d'hivernacle. L'activitat humana ha provocat més emissions d'aquests gasos i la generació d'electricitat amb fonts d'energia fòssils n'és un exemple. D’altra banda, perquè continua sent la principal arma que tenim per reduir la factura elèctrica com a país i individualment. Com menys electricitat consumim, menys n'hem de comprar a l'exterior.

La premissa més important en l’estalvi energètic és que tota pedra fa paret. Així és que els petits gestos són els que, sumats, marcaran la diferència.

A més, el context geopolític i de disponibilitat energètica actual també ens alerten de la urgència de l'estalvi. Per tant, creiem que com que ho sabem fer millor, hem d'estalviar ara.

 

De quines maneres es pot estalviar electricitat?

Si parlem del consum elèctric a la llar, l’estalvi es pot aconseguir actuant sobre diversos grans fronts. La calefacció i climatització, els grans i petits electrodomèstics o la il·luminació en són els principals. Les accions que facis per aconseguir l’estalvi elèctric variaran depenent dels teus aparells elèctrics, el tipus d’habitatge que tinguis, la seva localització i eficiència, les persones que hi convisquin i els seus hàbits. Tot i això, es poden resumir fàcilment: les accions d'estalvi elèctric són les que ens fan gastar menys quantitat d'electricitat o fer-ho durant menys estona.

Aquests són els principals àmbits d'estalvi:

  • La climatització de la llar: és el principal àmbit de consum d'energia de les llars europees, cada vegada més de tipus elèctric. Es pot estalviar, per exemple, si encara no tens el termòstat a 20ºC a l'hivern i 26ºC a l'estiu.
  • L'ús de l'aigua sanitària: l'escalfament de l'aigua per dutxar-nos és també una activitat de consum energètic (elèctric en el cas dels termos i altres sistemes). Configura el teu termo a la temperatura mínima que necessitis per a les dutxes i inverteix en aparells eficients.
  • La cuina: una zona on hi ha diversos electrodomèstics, com la nevera, el forn o les plaques vitroceràmiques i d'inducció, que són dels que més consum tenen. Aprofitar la calor residual del forn o les paelles quan cuines et pot fer estalviar electricitat, per exemple.
  • La il·luminació: té un marge d'estalvi inferior perquè la tecnologia ha avançat molt i els llums consumeixen poc, però la Padrina Remei i el planeta agrairan que posis remei al malbaratament. Recorda apagar els llums que no utilitzis!

Posa Remei al malbaratament
EPISODI 1
Avui, els llums eterns

Els vampirs de l'energia

Altres espais de la casa on també es pot estalviar electricitat és a les zones d'oci, descans, estudi o treball. Són zones on habitualment també hi ha electrodomèstics, ordinadors i altres dispositius o aparells als quals es poden aplicar consells com els anteriors.

A més, sovint són llocs que aprofiten els vampirs de l'energia per xuclar-te uns quants kWh sense que te n'adonis. Algun cop has deixat el carregador del mòbil endollat quan has marxat de casa? Has anat de vacances deixant la tele en 'stand-by'? Tot i que poca, aquests aparells continuen consumint electricitat quan estan endollats. Hi ha moltes possibilitats per evitar-ho a banda de desendollar els carregadors quan no els utilitzem. Es pot utilitzar regletes amb interruptor o fins i tot temporitzadors, que desconnecten de manera automàtica els endolls que vulguis a l'hora que t'interessi o després d'un temps determinat.

💡 SABIES QUÈ...?

Un gest tan senzill com utilitzar el “mode fosc” a les teves pantalles et pot ajudar a estalviar electricitat. Potser no és un estalvi extremadament perceptible en la factura de la llum, però recorda, "tota pedra fa paret"!

En pròximes entrades de l'ON/OFF et recomanarem els millors trucs i hàbits per estalviar electricitat en cada apartat. Para atenció al blog d'energia i sostenibilitat de FEDA i no et perdis els pròxims continguts.

 

📝 EN RESUM

  • L’estalvi energètic és important per al planeta, per a Andorra i per a la teva butxaca.
  • Amb petites accions s’aconsegueixen canvis que marquen la diferència i que et poden fer reduir molt la factura i l’eficiència de la teva llar.
  • Les accions d’estalvi elèctric es poden aplicar sobre la climatització de les llars, l’ús d’aigua sanitària, la cuina, la il·luminació i les zones d’oci.

 

➕ ALTRES TEMES QUE ET PODEN INTERESSAR